Йордания

Йордания

Историческият град Аджлун, който доминира над зелените и вълнообразни хълмове на Северна Йордания, днес е само едно разпръснато селце и махали. Всички тези по-малки селища са слепени от извисяващите се върхове на известния замък Аджлун, който определено е основната причина повечето хора да се стичат по тези места. Тази могъща цитадела на старите мюсюлмански династии се намира на гордо място, на хребета на Джабал Аджлун, над вадите, които заобикалят върха. Сега е възможно да се изкачите до старите порти и да влезете във вътрешните дворове. Вътре е разположена обширна изложба, която разказва за многото господари, които замъкът е имал през вековете. Ирбид процъфтява благодарение на изключително престижния си университет - прочутия университет Ярмук - и на цял куп други известни висши учебни заведения. Следователно атмосферата тук е безспорно оживена и младежка, а жителите на този оживен северен град се гордеят с репутацията си на напредничави и по-нестандартни хора. През последните години се наложиха и теориите, че тук някога се е намирал един от древните Декаполи (един от десетте големи града в римския Изток), а в местния музей има много интересни реликви и археологически доказателства в тяхна подкрепа.

Карта на Йордания

Времето в Йордания

Аман е чудесно място, където можете да усетите пулса на Арабия и да се запознаете с дълбоката история и културните нишки, които формират Йордания като цяло. Отправете се към плетеницата от улици, които се преплитат и извиват през забързания център на столицата, за да видите мозайката от трескави сукове и ехтящи минарета на джамии, които съставляват известния район Балад. Или пък отидете в Абдали, където зелените булеварди отстъпват място на шикозни кафенета и бутици от висок клас. В менюто може да се добавят и редица забележителности, които задължително трябва да се видят: колосалният римски театър; случайните останки от амонитски укрепления; множеството джамии, църкви и палисади, които съставляват цитаделата Джабал ал Кала... Това, че този обект на север от Аман привлича почти толкова посетители, колкото и легендарните скално-изсечени храмове в Петра, е свидетелство за огромното богатство на историята, която все още съществува в разрушения град Джераш. Да, тази смесица от извисяващи се колонади и стари форуми, очарователни храмове, превърнати във византийски църкви, и големи площади е обявена за може би най-удивителния римски провинциален град, който все още съществува на планетата. Можете да дойдете и да застанете там, където някога търговците от Средиземноморието са излагали стоките си, или да си представите глъчката на камилските кервани, пристигащи тук направо от дюните на голямото арабско пясъчно море.

Почивка в Йордания

Йордания 2022

Йордания 2022

Манастирът, най-големият паметник в Петра, датира от I в. пр. От входа до манастира се стига по дълъг пешеходен маршрут, но да го видите в цялото му величие е достатъчна награда! Малката Петра, много по-малка и по-спокойна версия на основния обект Петра, има сгради, издълбани в пясъчниковата скала. Това е хубава алтернатива на Петра, когато искате да разгледате някое по-тихо и нестандартно място. Горещите извори Маин са поредица от горещи минерални извори и водопади, разположени между Мадаба и Мъртво море, а за водите се твърди, че имат лечебни свойства за болки и страдания. Столицата на Йордания е опияняваща смесица от съвремие и древност и е перфектният баланс между хаотичност и очарование. Древните римски руини на Цитаделата са една от най-известните забележителности в Аман. Откритата в Кулата на Херкулес в Цитаделата на Аман ръка на Херкулес е масивна ръка, която е била част от древна статуя, за която се смята, че е на Херкулес.

Йордания със самолет

Мястото на известното чудо с гадаринската свиня, Гадара е бил известен навремето като културен център. Тя е била дом на няколко класически поети и философи, включително Теодор, основател на реторическа школа в Рим, и веднъж един поет я нарекъл "нова Атина". Кацнала на великолепен хълм с изглед към долината на река Йордан и Галилейско море, Гадара днес е известна като Ум Каис и се гордее с впечатляваща улица с колонада, сводеста тераса и руините на два театъра. Можете да разгледате забележителностите, а след това да вечеряте на терасата на изискан ресторант със спираща дъха гледка. Ум Каис (Гадара), построен с помощта на зашеметяващи черни базалтови камъни, е бил един от градовете на Декаполис, планиран с римска градска схема. Османското селище върху част от древния град е придобито от Департамента по антиките, който сега провежда няколко проекта за разкопки и консервация на обекта, включително реставрация на главния (западен) театър. Местоположението на Ум Каис е особено важно. Посетителите на обекта могат да видят сирийските Голански възвишения, планината Хермон, Тивериадското езеро и северните палестински равнини.

Йордания със самолет
Йордания на море

Йордания на море

Дълбоките и тесни каньони Хазали и Бурра са сред най-невероятните гледки в Уади Рум. Уади Рум има невероятна колекция от скални рисунки и надписи, които документират човешкото обитаване на пустинята в продължение на хиляди години. Кусейр Амра е отлична спирка на около 70 минути източно от Аман. Добре запазеният пустинен замък от VIII в., построен като кралски оазис в пустинята, е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО благодарение на невероятните си фрески. Посетихме Петра четири пъти: два похода при изгрев слънце, посещение през деня и нашата вечер в Петра през нощта. Нощна Петра - посещение на Съкровищницата на Петра на свещи - беше една от любимите ни вечери в Йордания. Древните руини на розовочервения град са осветени от светлината на свещи и е невероятно да изживееш Петра след настъпването на тъмнината. Издълбана в пясъчникова скала, Съкровищницата е най-сложната руина в Петра. Тя е първата гледка, която посреща посетителите, когато излязат от дългото и тясно дефиле, което бележи входа на града, и ни спря дъха.

Йордания хотели

Акаба е вратата на Йордания към Червено море. Той се доближава до израелския курортен град Ейлат от другата страна на границата и увенчава върха на солената вода с множество палмови алеи и плажове с жълт пясък. Днес мащабните проекти за преустройство и издигането на изключително луксозни курортни хотели в залива Тала на юг превръщат Акаба в идеалното морско убежище в Близкия изток. Можете да обиколите древните руини на Тал Худжайрат Ал-Гузлан, да видите финиковите дървета на Шат Ал-Гандур или да направите това, което повечето правят: да се потопите под водата на SCUBA екскурзия, за да видите разноцветните рифове, които ограждат подводните легла наоколо. Тази огромна част от северозападна Йордания обещава сериозно спираща дъха природа, пълна с криволичещи речни долини и потънали в прах проломи, стръмни долини, изваяни през вековете, и множество скрити пътеки, издълбани в скалите. Той е известен като най-ниско разположеният природен резерват на земното кълбо и се спуска бавно към солените води на Мъртво море. Днес той е завладян предимно от приключенски туристи и фирми за екипировка, които предлагат всичко - от безстрашни походи до сърцераздирателно скално катерене в каньоните и спускане с цип през сухия и прашен въздух.

Йордания
Йордания със самолет
Йордания Мистрал Травел

Йордания заема един голям отрязък от Арабския полуостров. Разположена между по-бурните държави на оспорвания Израел, Ирак и Сирия, тя отдавна се смята за един от редките стабилни анклави в региона; един пълен с умопомрачителни обекти на световното наследство на ЮНЕСКО и тотемични културни горещи точки - не на последно място издълбаните древни набатейски руини на Петра и самото място, където се смята, че е кръстен Исус Христос! Като прибавим и една дълбока, дълбока история, датираща от хиляди години назад, от времето на най-ранните хора (археологическите находки сочат, че по тези места е бродил дори неандерталец), Йордания започва да разкрива и своите рушащи се римски градове, изискания си османски чар, онези персийски съкровища и египетски реликви от отдавна изчезнали династии. Йордания обаче не се занимава само с обиколка на миналото и е достатъчно да погледнете към оживените улици на Акаба на Червено море за гмуркане от световна класа или към централните части на столицата Аман за процъфтяващ нощен живот и настъпващо модерно изкуство.

Йордания Мистрал Травел

Frequently Asked Questions

Международното летище Queen Alia International Airport (QAIA) е удобно разположено на 50 минути от историческия център на Аман и е основното летище в Йордания, обслужвано от най-големите световни авиопревозвачи.

Плажът на Аман
 
Чистият пясък и спокойната вода са отличителните черти на този невероятно красив плаж. Плажът на Аман е една от най-посещаваните дестинации за почивка в Йордания. Зашеметяващата брегова линия има безупречен пясък, който се простира по протежение на чистите води.  Топлото слънце и кристално чистата вода го правят идеално място за гмуркане с шнорхел. Множество туристи посещават плажа на Аман през цялата година, което го превръща в оживена брегова линия.

Плаж Корал в Акаба
 
Ако търсите спокойствие, няма по-добър избор от плажа Корал.  Въпреки че този спокоен плаж предлага всичко, което имат и другите йордански плажове, именно спокойствието в околната среда го отличава от другите брегове. Можете да се отдадете на красивите гледки, далеч от тълпите и шумния град. Потапяйте се в чудесата на пейзажа без никаква намеса или смущения.

Спокойният плаж се намира на кораловия бряг на Акаба, който е най-добрият курорт в Йордания. Плитките и кристално чисти води предлагат най-добрия начин да се видят красивите коралови рифове и морските обитатели. Освен това, ако обичате да се гмуркате, бреговата линия е пълна с рифови образувания, което прави преживяването ви при гмуркане впечатляващо и ви дава чудесни шансове да изследвате морското дъно.

Климатът в Йордания обикновено е субтропичен и сух, с доста студени зими поради надморската височина и слънчеви лета, които са горещи, но отчасти се влияят и от надморската височина. Всъщност по-голямата част от Йордания е заета от плато, чиято надморска височина е между 700 и 1200 м. (2 300 и 3 900 фута). Платото е прекъснато само на запад от тясната долина на река Йордан, която слиза дори под морското равнище и има по-високи температури, с мека зима и много горещо лято. В южната част също има планини, чиято кулминация е Джабал Ум Дами, висок 1854 м. (6083 фута).

В Йордания валежите обикновено са оскъдни и се случват от ноември до април, като максимумът им е през зимата, между декември и февруари. По-голямата част от страната е пустиня, докато северозападната част е полупустиня, а някои части от нея, разположени на височина над 1000 м, са дори доста зелени. От ноември до март понякога се случват по-интензивни от обичайното и концентрирани във времето дъждове, като в тези случаи речните корита, наречени вади, които през по-голямата част от годината остават сухи, могат внезапно да се напълнят и да затруднят придвижването.

Най-доброто време за посещение на Йордания е през пролетта и есента, когато дните са топли, с температури до 20 градуса, а нощите са хладни. Този климат е приятен и идеален за опознаване - не е прекалено горещо за разходки в природните резервати, а флората и фауната са в изобилие.

Столицата на Йордания е Аман, основан през 19 век. От 1921 г. Аман е столица на страната. Аман е град с населениео от около 1 млн. души. Разположен е на 40 км североизточно от Мъртво море. Аман е безспорно най-големият град в Йордания. Укрепени селища съществуват в района от дълбока древност; най-ранните датират от халколитния период (ок. 4000-3000 г. пр. Хр.).